2-daagse ACT basis training

Inhoud en doel van de training


De training is voor 40 punten geaccrediteerd bij het KP.

Waarom ACT?
In een gesprek gaat het naast de zorginhoud vooral om het proces van gedragsverandering. En we weten hoe moeilijk dat is. ACT biedt een geweldige kapstok om de cliënt en jou als zorgverlener grip te laten krijgen op dat veranderingsproces.
Het biedt veel meer dat motivational interviewing, zoals de meesten al kennen. En Cognitieve gedragstherapie verschilt in die zin van ACT dat bij ACT niet gegraven wordt d.m.v. waarom-vragen, maar meer gekeken wordt naar hoe een cliënt vanuit het hier en nu datgene kan gaan doen wat hij/zij écht wil. Waardengericht. ACT is gericht op het proces, de functie van gedrag.

Wat houdt de methode in?

Hiernaast is een afbeelding van de hexaflex te zien. De hexaflex onderscheidt 6 zuilen waarop ACT is gebaseerd: Waarden, Toegewijde actie, Het zelf, Mindfulness, Defusie en  Acceptatie en bereidheid.

En wat kun je van de training verwachten?

Je maakt in de training kennis met deze zes zuilen door zelf actief te ervaren wat deze zuilen betekenen. Je leert om te werken met de matrix en oefenen met metaforen om daarna alle kennis en vaardigheden toe te passen in de eigen praktijk. 
Alle materiaal krijg je in een mapje tijdens de  training uitgereikt (om zelf te kopiëren) en na de training digitaal. Je dient het boek van Gijs Jansen en Tim Batink "Time to ACT" te bestuderen.
Je sluit de training af met het inleveren van een casus waarin ACT wordt toegepast. Hierop krijg je persoonlijk feedback.

En....de training is niet alleen een verrijking tijdens de coaching van jouw cliënt, maar ook een kadootje voor jezelf.


Ik werk met het boek van Gijs Jansen Time to ACT (Bol.com). Een fijn geschreven boek met veel voorbeelden, al heeft de stof voor de meesten wel wat bezinkingstijd nodig. Voor elke trainingsdag dienen een aantal hoofdstukken bestudeerd te worden. Elk hoofdstuk behandelt één zuil. Alleen door de methode écht in te laten dalen en thuis en op het werk te oefenen zul je de vaardigheden ontwikkelen om de tools goed toe te kunnen passen. Het is hetzelfde als met dansen: je kunt de passen leren, maar écht goed dansen leer je door te oefenen in de praktijk!

ACT=Doen!

De 2-daagse training is geaccrediteerd voor 40 punten voor het kwaliteitsregister voor diëtisten.

Aan andere zorgprofessionals wordt een certificaat uitgereikt wat ingediend kan worden bij betreffende beroepsorganisatie. Over accreditatie kan contact worden opgenomen.

Vragen?
Neem gerust contact met mij op voor nadere informatie of meld je meteen aan.

Review ACT basis training


"Ik ben van nature een iets meer coachende diëtist en heb grote interesse in de psyche van de mens. Wat gaat er allemaal in iemand om? Wat denkt en voelt iemand en welke gedachten belemmeren iemand in het behalen van zijn/haar doelen?
 
Bij dieetbegeleiding komt veel meer kijken dan enkel voedingsadvies, want gedrags- verandering is niet zo makkelijk als het lijkt. Het is een proces. Met behulp van ACT leer je (je cliënt) op een andere manier met het denken om te gaan, wat kan helpen gedragsverandering te bereiken. 
 
Ik vind de ACT opleiding van Ismay Wiggers een prachtige training om de Acceptence and Commitment Theory te vertalen naar de praktijk binnen het werk als diëtist. Ismay vertelt gepassioneerd, behandelt relevante voorbeelden uit de praktijk en laat je zelf ook oefenen onder het mom van 'practice what you preach'. Dankzij haar training lukt het mij beter om ACT toe te passen in de praktijk en heb ik nóg meer mooie, diepgaande en vruchtbare gesprekken met mijn cliënten!"
 
Met vriendelijke groet,  Kristel Ruiter, diëtist (voor darmproblematiek)