ACT basistraining
2-daagse praktijkgerichte training
Waarom ACT?
In een gesprek gaat het naast de zorginhoud vooral om het proces van gedragsverandering. En we weten hoe moeilijk dat is. ACT biedt een geweldige kapstok om de cliënt en jou als zorgverlener grip te laten krijgen op dat veranderingsproces.
Het biedt veel meer dat motivational interviewing, zoals de meesten al kennen. En Cognitieve gedragstherapie verschilt in die zin van ACT dat bij ACT niet gegraven wordt d.m.v. waarom-vragen, maar meer gekeken wordt naar hoe een cliënt vanuit het hier en nu datgene kan gaan doen wat hij/zij écht wil. Waardengericht. ACT is gericht op het proces, de functie van gedrag.
Hieronder is een afbeelding van de hexaflex te zien. De hexaflex onderscheidt 6 zuilen waarop ACT is gebaseerd: Waarden, Toegewijde actie, Het zelf, Mindfulness, Defusie en Acceptatie en bereidheid.

Wat kun je van de training verwachten?
Je maakt in de training kennis met deze zes zuilen door zelf actief te ervaren wat deze zuilen betekenen.
Je leert om te werken met de matrix en oefenen met metaforen om daarna alle kennis en vaardigheden toe te passen in de eigen praktijk.
Alle materiaal krijg je in een mapje tijdens de training uitgereikt (om zelf te kopiëren) en na de training digitaal. Je dient het boek van Gijs Jansen en Tim Batink “Time to ACT” te bestuderen.
Je sluit de training af met het inleveren van een casus waarin ACT wordt toegepast. Hierop krijg je persoonlijk feedback.
Opzet training
Je kunt een ACT training in 4 dagen geven of in 2 dagen. Ik heb bewust gekozen voor 2 met de optie voor verdiepingsdagen in een later stadium. Ik weet uit ervaring dat 4 dagen “vrij” nemen voor een scholing veel betekent, praktisch gezien. En ook qua kosten. Mijns inziens is dat ook niet nodig.
De inhoud is bij elke basistraining hetzelfde: bespreken van de 6 zuilen van de hexaflex waarop ACT is gebaseerd. Het accent bij de meeste zorgverleners ligt uiteindelijk vaak maar op een beperkt aantal zuilen. Een gesprek voeren met die zuilen in je achterhoofd geeft al een enorme meerwaarde aan een gesprek en biedt ook multidisciplinaire mogelijkheden. Alle zuilen toepassen kost in de praktijk veel tijd en vaak kan beter door-verwezen worden naar een POH GGZ of psycholoog.
Er wordt bij de 2-daagse training wel wat meer thuisstudie verwacht en serieus oefenen in de praktijk.
Ik werk met het boek van Gijs Jansen Time to ACT (Bol.com). Een fijn geschreven boek met veel voorbeelden, al heeft de stof voor de meesten wel wat bezinkingstijd nodig. Voor elke trainingsdag dienen een aantal hoofdstukken bestudeerd te worden. Elk hoofdstuk behandelt één zuil. Alleen door de methode écht in te laten dalen en thuis en op het werk te oefenen zul je de vaardigheden ontwikkelen om de tools goed toe te kunnen passen. Het is hetzelfde als met dansen: je kunt de passen leren, maar écht goed dansen leer je door te oefenen in de praktijk!
ACT=Doen!
De 2-daagse training is geaccrediteerd voor 40 punten voor het kwaliteitsregister voor diëtisten.
Aan andere zorgprofessionals wordt een certificaat uitgereikt wat ingediend kan worden bij betreffende beroepsorganisatie. Over accreditatie kan contact worden opgenomen.

Data & prijsinformatie
Accreditatie
De 2-daagse training is geaccrediteerd voor 40 punten voor het kwaliteitsregister voor diëtisten.
Geplande data open training
Najaar 2023 | op vrijdag:
vrijdag 27 oktober en 24 november
Locatie: Utrecht
Winter 2024 | op vrijdag:
vrijdag 2 februari en 1 maart 2024
Locatie: wordt nog bekend gemaakt, maar goed bereikbaar met OV en auto (en zo mogelijk gratis parkeren)
Deelnemers
Trainingen gaan door bij 5 deelnemers of meer.
Kosten
€ 475,- ex btw voor KDOO-leden,
€ 495,- ex btw voor niet KDOO-leden,
voor 2 dagen, excl. lunch -zelf meenemen-, incl. thee en koffie
Boek van Gijs Jansen Time to ACT zelf aanschaffen (bol.com/uitgeverij Thema).